top of page
sliders-2020_012.jpeg

Beugel EHBO

Aan een nieuwe beugel moet je echt even wennen. Het kan voorkomen dat de beugel wat problemen geeft. We helpen je graag verder met informatie over waar je terecht kan en met tips om eventueel het probleem tijdelijk zelf te verhelpen.

Na plaatsing van een beugel

Als je uitneembare beugel hebt gekregen, kan het zijn dat het in het begin een beetje pijn doet. Meestal gaat dit vanzelf over. In de eerste week kun je de draagtijd rustig opbouwen. Mocht dit niet lukken of als de beugel drukt op het tandvlees is het beter om de praktijk te bellen. Als je ’s avonds of in het weekend veel last hebt, mag je de beugel uitdoen tot de eerstvolgende werkdag.

Bij een vaste beugel kun je een kleine week last hebben. Helaas kunnen we hier niet veel aan doen. Kauwen op een stukje suikervrije kauwgom kan soms wat verlichting geven. Je krijgt was mee om op de uitstekende delen van de beugel aan te brengen als je daar last van hebt. De tong en de wang zullen snel gewend zijn aan de beugel. Wanneer er een stukje draad uitsteekt, mag je altijd contact opnemen met de praktijk.

Wat is een spoedgeval?

 

Onhoudbare acute kiespijn, een uitgeslagen of afgebroken tand of kies door een ongeval en een nabloeding na tandheelkundige behandeling zijn voorbeelden van spoedgevallen. Het gaat bij spoedgevallen dus om klachten waarvan de behandeling redelijkerwijs niet tot de volgende dag of tot na het weekend kan worden uitgesteld. Neem hiervoor altijd gelijk contact op met je eigen tandarts.

Hier onder staan voor een aantal problemen, oplossingen en tips zodat je het zelf op kunt lossen. Staat je vraag er niet bij of kom je er niet uit met de oplossing en tips, dan kun je een whatsapp bericht naar de praktijk sturen (06-41033446). Het is niet erg als dit niet direct wordt opgelost.

 

Invisalign

Op de eerste dag "Ik krijg mijn Invisalign niet uit".

Je kunt proberen om de alinger op een andere plaats uit te nemen door onder tegen de alinger aan te duwen. Mocht dit niet lukken, laat de aligner een nachtje zitten. Je zult merken dat de aligner soepeler wordt en dat je de aligner de volgende dag makkelijker kan uitnemen. Dit is normaal en de aligner hoeft niet te worden aangepast.

Drukt op het tandvlees

Soms kan een aligner een ruwe randje hebben. Als dit gebeurt, maak met een schone nagelvijl de ruwe rand voorzichtig glad. Dit kan soms zo zijn omdat de alingers machinaal worden vervaardigd. Verder is het wel van belang om de aligners niet zelf aan te passen.

Kapot, maar je kunt deze nog wel dragen

Als een Invisalign-aligner kapot is (bijv. een scheurtje in het materiaal) kun je deze, als er geen pijnklachten zijn, blijven dragen. Mocht dit toch klachten geven, vervang dan beide aligners door de vorige of eerstvolgende set.

Helemaal kapot of doet erg pijn

Als een Invisalign-aligner kapot is (bijv. een scheurtje in het materiaal) kun je deze, als er geen pijnklachten zijn, blijven dragen. Mocht dit toch klachten geven, vervang dan beide aligners door de vorige of eerstvolgende set.

Metalen knopje (Button) is los

Bel de praktijk of stuur een whatsapp bericht  op de eerst mogelijke werkdag voor het maken van een afspraak om het te repareren en draag geen elastiekjes meer

Wit blokje (Attachment) is los

Bel de praktijk of stuur een whatsapp bericht

 op de eerst mogelijke werkdag om te overleggen wat er gedaan moet worden.

 

Metalen beugel

Er zit een plaatje (Bracket) los

De losse bracket(s) kun je het beste afdekken met een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum. Draag in ieder geval geen elastiekjes meer aan de losse bracket(s). Als de bracket helemaal los zit, mag je deze voorzichtig proberen te verwijderen. Maak vervolgens een afspraak met de praktijk en vermeld hierbij dat je een losse bracket hebt. Hiervoor moet namelijk extra tijd worden ingepland.

Prikt iets in de wang

Probeer de draad af te knippen met een scherp nagelschaartje of nagelknipper. Indien dit niet lukt, plak dan een stukje was of suikervrije kauwgom op de uitstekende draad.

Er is een ketting of elastiekje los gegaan

Knip alles wat stoort of los is eraf en bel voor een afspraak

Draad is uit het slotje (Bracket)

Als het klepje van het slotje open is, kun je de draad terugplaatsen en het klepje weer dicht doen. Gebruik hierbij eventueel een pincet of tandenstoker. Mocht de draad uit de achterste bracket zijn gegaan, dan kun je de draad gewoon zelf terugplaatsen in deze bracket.

Ringetje (Band) rond een kies is los

Laat indien mogelijk het bandje zitten.  Mocht het ringetje er toch af gaan, bewaar deze dan goed en neem het de volgende keer mee. Bel naar de praktijk voor een afspraak om de beugel te laten repareren. Als het bandje er af is gegaan, vertel dan aan de receptioniste hoe lang deze er al af is. Soms moet je dan nog eerst een keer langskomen om te separeren (elastiekje plaatsen tussen je kiezen).

Elastiekjes zijn op

Je kunt ze elke werkdag ophalen op de praktijk tussen 08.30 en 17.00 uur. Wanneer je niet in Veghel woont, kunnen we ze ook opsturen. Als je ons een e-mailbericht stuurt en daarin vermeldt om welke elastieken het gaat (staat op de voorkant van het zakje waar de elastiekjes inzitten), zullen we ze dezelfde dag nog verzenden.

Ik weet niet meer hoe ik mijn elastiekjes moet dragen

Laat alle elastieken uit en stuur een whatsapp bericht op de eerst mogelijke werkdag om te overleggen wat er gedaan moet worden.

Irritaties aan de binnenkant van mijn mond

De brackets (slotjes) kunnen vlak na het plaatsen of verstellen van je beugel ruw aanvoelen. Hierdoor kunnen kleine irritaties of blaren aan je wangen, tandvlees of lippen ontstaan. Binnen een paar dagen verdwijnen die irritaties vanzelf. De scherpe delen kun je eventueel ’s nachts met een nat gaasje of een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum bedekken.

 

Forsus veer

Het staafje is los

Je kunt de veer eenvoudig zelf terugplaatsen: doe je mond zo ver mogelijk open en duw de veer (het bovendeel) er met één hand in. Met de andere hand kun je het onderste staafje er dan weer in schuiven. Lukt het niet om de veer zelf terug te plaatsen, dan kun je de losse onderdelen tijdelijk vast zetten aan de vaste beugel met een elastiekje of flossdraad. Bel de praktijk om een afspraak te maken.

Ringetje (Band) rond een kies is los

Laat indien mogelijk het bandje zitten.  Mocht het ringetje er toch af gaan, bewaar deze dan goed en neem het de volgende keer mee. Bel naar de praktijk voor een afspraak om de beugel te laten repareren. Als het bandje er af is gegaan, vertel dan aan de receptioniste hoe lang deze er al af is. Soms moet je dan nog eerst een keer langskomen om te separeren (elastiekje plaatsen tussen je kiezen).

Mijn kaak begint scheef te staan

Bel de praktijk of stuur een whatsapp bericht op de eerst mogelijke werkdag om te overleggen wat er gedaan moet worden.

 

Retentie draad

Draadje achter mijn tanden zit los of is gebroken maar doet geen pijn

Maak meteen een afspraak om de spalk te laten repareren. Draag je uitneembare retentiebeugels (nachtbeugels) zo veel mogelijk!

Draadje achter mijn tanden zit los of is gebroken en prikt in mijn tong

Bel de praktijk om het probleem op te lossen. . De scherpe delen kun je eventueel ’s nachts met een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum bedekken. In het weekend mag je het draadje er eventueel uittrekken, wel deze bewaren en meenemen naar de afsprak

Mijn nachtbeugel past niet meer

Bel de praktijk of stuur een whatsapp bericht op de eerst mogelijke werkdag om te overleggen wat er gedaan moet worden.

 

Bij zeer ernstige pijnklachten veroorzaakt door de beugel, die je niet zelf kan verhelpen en die niet tot de volgende werkdag of tot na het weekend kunnen wachten, kun je een whatsapp sturen naar onze praktijk (06-41033446) op werkdagen tussen 19.00 uur en 20.00 uur en in het weekend tussen 12.00 en 14.00 uur. We zullen je dan verder helpen.

beugel-selfie.jpeg
beugel-selfie_001.jpeg

Tijdens praktijkuren

Je kunt bellen met de praktijk of een e-mailbericht sturen. Afhankelijk van het probleem krijg je op korte termijn een afspraak bij de praktijk of wordt er extra tijd gereserveerd bij je eerstvolgende afspraak.

’s Avonds of in het weekend

Bij zeer ernstige pijnklachten veroorzaakt door de beugel, die je niet zelf kan verhelpen en die niet tot de volgende werkdag of tot na het weekend kunnen wachten, kun je een whatsapp sturen van onze praktijk (06-41033446) op werkdagen tussen 19.00 uur en 20.00 uur en in het weekend tussen 12.00 en 14.00 uur. We zullen je dan verder helpen.

bottom of page