Home | Info | Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Het is volstrekt logisch dat deze vraag heel vaak gesteld wordt, je wil graag snel van de beugel af. Bij het eerste gesprek wordt een schatting gemaakt van de totale behandelduur. Dit is over het algemeen twee jaar. Bij enorme overbeten of zeer “ingewikkelde” gebitten kan de behandelduur langer zijn. Is het alleen een kwestie van “een paar tandjes rechtzetten” dan is de behandelduur korter dan één jaar. Toch is het van tevoren nooit precies te voorspellen hoelang de behandeling duurt. Het kan namelijk zo zijn dat de groei niet meezit of dat bijvoorbeeld de beugel niet volgens voorschrift gedragen wordt. Het laatste komt helaas nogal eens voor. De behandeling duurt dan langer of komt zelfs helemaal niet tot een goed einde. We doen er in ieder geval alles aan om de behandeling zo kort mogelijk te houden.

Soms is een beugelbehandeling nodig om schade aan gebit en kaken te voorkomen, maar in andere gevallen kan een beugel een scheef gebit rechtzetten. Een scheef gebit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan leiden tot problemen met kauwen of klachten met je tandvlees. Of misschien vind je je gebit niet mooi en lach je liever niet. Tijdens een eerste consult kijkt de orthodontist wat er aan de hand is en geven we een behandeladvies. Uiteindelijk bepaal je zelf of je een beugel neemt of niet.

Kies voor een intake wanneer je ouder bent dan 11 jaar en wil starten met een behandeling. Tijdens een intakegesprek van 50 minuten brengen we je gehele gebit in kaart en geven we een duidelijk overzicht van de mogelijkheden, de kosten en de duur van de behandeling.

Een consult is een oriënterend gesprek. Dat is handig voor wanneer je wil weten of je een beugelbehandeling nodig hebt, of wanneer je jonger dan 11 jaar bent. In dit gesprek van 15 minuten bespreken we de globale mogelijkheden.

Weet je niet welke afspraak op jou van toepassing is? Neem dan contact op met de praktijk. 

Het merendeel van onze klanten bestaat uit schoolgaande jeugd. Het is daarom onmogelijk om afspraken buiten schooltijd te maken. Wettelijk is de school overigens verplicht vrij te geven voor bezoeken aan de orthodontist. Veel ouders maken zich bij de start van de behandeling zorgen over het schoolverzuim ten gevolge van de orthodontische behandeling. In de praktijk blijkt dit erg mee te vallen, zeker wanneer de beugel eenmaal geplaatst is.

Dat kan altijd. De assistentes of orthodontist kunnen antwoord geven op bijna al je vragen. Het stellen van een vraag per e-mail is een erg handige manier om snel een antwoord te krijgen. Is de vraag wat ingewikkelder? Dan kun je het beste even een afspraak maken.

Gaat er iets kapot aan de beugel laat het ons dan zo snel mogelijk weten. We kijken dan of het nodig is dat je direct naar de praktijk komt of dat de reparatie een paar dagen kan wachten. In de tussentijd kun je het probleem wellicht zelf (tijdelijk) oplossen met onze tips. Soms kan de reparatie zelfs gewoon tot de volgende afspraak wachten. Breng de kapotte beugel of het losse bandje altijd mee en gooi het niet weg.